03 December 2014

Girls Talk.

Assalamualaikum and hello everyone!

What I'm going to share with you guys today, well maybe some of you can relate to it. This is just my story, my opinion.

We all know that girls ni suka insecure. Boys too? Idk. Tengok perempuan cantik flawless tinggi body lawa, terus rasa diri ni hina hodoh dan sebagainya. Tapi apa yang kita taktahu? Orang lain pun ada yang pandang kita ni sempurna dan nak jadi macam kita dan insecure dengan kita. The cycle goes on and on. As for me, aku ada perasaan insecure ni. Especially when I see those pretty, flawless and tall girls on instagram. Pakai apa pun cantik je. Kena je. While me, haih, sometimes I rasa useless sangat because why me. Why?

But Allah tu dah cipta kita sebaik baik kejadian sebenarnya. Itu yang kita lupa.

People out there can simply assume I ni sombong or takreti bergaul dengan orang lain. But seriously no. I spent my whole teenage years telling myself that everything is gonna be okay, I am not ugly, I am short but I am cute. All those sedapkan hati punya ayat. But when some of you point out my flaws, aku rasa down. Tak perlu bagitahu kelemahan fizikal seseorang tu. Orang tu dah banyak cerminkan diri sebenarnya. We don't need strangers to tell us that we are fat, muka hodoh, short and blablabla. Everyone knows.

And if only I could pray to gain height and weight and all that, I probably would spend 24/7 on the sejadah berdoa berdoa. But it doesnt work that way. So yeah its simple. Apa aku nak tekankan kat sini, jangan point out orang lain punya kelemahan. Kau taktahu apa dia rasa. Maybe dia dah rasa confident dengan diri dia lepastu kau ejek dia buat dia rasa tak confident balik. Its never easy.

Bukannya tak bersyukur, tapi kalau masyarakat pun tolong tak pandang rendah kat kelemahan orang lain, all of us can live happily right.

Sekian,
Syamim.

2 comments:

Hikaru Yui said...

aku pun xhensem. hitam. hahaha tapi itulah.. who's to say nak cantik/hensem kena tinggi/putih/kurus/hidung mancung/etc etc

all those beauty standards yg tah siapa2 yg decide.

nope.

we are not that perfect but beautiful enough to live and be happy.

Cik Lilo said...

Yeah, actually kita ok je dengan diri kita. Orang lain tu suka sangat mengata buat kita jadi down.